Speciale doelgroep

Het betreft hier een Autogene Training zoals ik die lange tijd gegeven heb bij de Rutgers Stichting en het Amsterdams Centrum voor Seksuele Gezondheid.

Het is een training speciaal voor vrouwen die pijn hebben bij de gemeenschap. Deze pijn kan veroorzaakt worden door vaginistisch reageren. Hierbij trekken de spieren rond de vagina onwillekeurig samen, zodat penetratie pijnlijk of onmogelijk is. Chronische spanning van de bekkenbodemspieren speelt een belangrijke rol.

In de seksuologische praktijk blijkt dat veel vrouwen met bovengenoemde klachten ook in andere lichaamsgebieden spanningsgerelateerde klachten ervaren. Ze vinden het sowieso moeilijk om in het dagelijks leven werkelijke tot rust te komen. Hierdoor kan een algehele toestand van chronische gespannenheid ontstaan.

De behandeling van vaginistisch reageren is multidisciplinair. Naast medische en psycho-seksuele begeleiding kan Autogene Training een ondersteunende en heilzame bijdrage leveren.

Aansluitend op de zes lichaamsgebieden die in de klassieke Autogene Training aan bod komen (spieren, bloedvaten, hart, adem, maag/darmgebied, hoofd) komt het bekkengebied in deze training uitgebreid aan de orde.

Twee vrouwen aan het woord

“ Een methode om warme voeten te krijgen, las ik op internet over autogene training. Naast pijn bij het vrijen was mijn leven over het algemeen vrij gespannen. Dankzij de autogene training kan ik bewuster omgaan met die spanning en het omzetten in rust en warmte. Hierdoor zijn niet alleen mijn voeten warm, maar mijn gehele lichaam. Het loslaten van ‘het denken’ en het vrij en ontspannen kunnen voelen in mijn eigen lichaam, heeft mij enorm geholpen. Ik raad dan ook iedereen met dergelijke klachten aan om de training te doen “.

” Gedurende de training heb ik erg veel geleerd over hoe sterk lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Ook heb ik geleerd hoe ik mijn lichaam tot rust kan brengen, en ik kan zeggen, het werkt! Mede door de autogene training ben ik nu van mijn klachten af ”.

Praktische informatie

  • Deze training is momenteel alleen op individuele basis te volgen.
  • Om te kunnen starten is het van belang dat je onder behandeling bent van een seksuoloog.
  • De volledige training bestaat uit een intakegesprek, 12 consulten en een follow-up afspraak.