Wie geeft de training

Mijn naam is Wicky Voors (1958). Ik ben afgestudeerd in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Gedurende de doctoraalfase  ontwikkelde ik – naast de verbale behandelmethoden – steeds meer belangstelling voor therapievormen waarbij ook het lichaam en de creativiteit expliciet worden aangesproken, zoals bewegingstherapie en psychodrama.

Ik ontdekte gaandeweg het wezenlijke belang van diepgaande ontspanning, zowel voor mij persoonlijk alsook als uitgangspunt binnen lichaamsgeoriënteerde behandelwijzen. Na mijn studie schoolde ik mij verder in de Autogene Training.

Hiernaast maakte ik me de techniek van het  Focussen (Gendlin) eigen en volgde ik een opleiding in de Psychosynthese (Assagioli). Tevens verdiepte ik me in de  Mindfulness-Based-Stressreduction.(Kabat-Zinn).

Sinds 1989 heb ik een praktijk voor Autogene Training in Leiden. Ik  beschouw het als mijn kerntaak om de rijkdom van de Autogene Training door te geven. Ik ben indertijd gestart met een project voor middelbare scholieren met spanningsklachten in verband met faalangst. Vervolgens heb ik mijn praktijkwerkzaamheden uitgebreid met het geven van de Autogene Training aan volwassenen.

Ook heb ik – in samenwerking met seksuologen –  een speciale Autogene Training ontwikkeld voor vrouwen met pijnklachten bij het vrijen. Deze training heb ik lange tijd gegeven bij de Rutgers Stichting en het Amsterdams Centrum voor seksuele gezondheid.

De stapsgewijze methode voelt voor mij als een heel natuurlijke manier om tot wezenlijke ontspanning te komen. Een groot voordeel is dat het zo gemakkelijk toepasbaar is in het dagelijkse leven. Op de w.c, in de trein, vlak voor het slapengaan…..even een moment van bewuste rust. Zo wisselen inspanning en ontspanning zich op een heel natuurlijke manier af.

Het toevoegen van  de techniek van het vriendelijk observeren (aandachttraining/mindfulness) aan de methodiek van de  Autogene Training ervaar ik als een natuurlijke uitbreiding. Inmiddels beoefen ikzelf alweer zo’n 25 jaar de Vipassana (inzicht)-meditatie, een van de bronnen waaruit de aandachttraining is ontstaan.

Het is elke keer weer boeiend om het leerproces van cliënten te begeleiden. Om mee te maken hoe een ieder hierin zijn eigen unieke ontwikkeling doormaakt. Regelmatig hoor ik van cliënten dat ze zich meer thuis zijn gaan voelen in hun eigen lichaam en signalen van spanning sneller herkennen. Dat de ervaring van diepgaande rust en ontspanning weer binnen bereik is gekomen en als een verrijking voelt. De (her)waardering hiervan leidt vaak tot een nieuw evenwicht in leef-en werkwijzen.

Formele gegevens

  • Psycholoog NIP ( Nederlands Instituut voor Psychologen)
  • Medeauteur van ‘Oefeningenboek voor groepen’. 150 korte oefeningen Therapie- Opleiding- Training   Lex Mulder/ Herma Hagen/Wicky Voors  Bohn/Stafleu/vanLoghum  Derde druk; incl.website; 2010
  • Kamer van Koophandel : 27348579
  • AGB-code- Zorgverlener: 94-010570